martes, 10 de marzo de 2009

Fragàncies elegants

Gessamí, jazmín, Jasminum

Els gessaminsgesmilers o llessamins (Jasminum) són un gènere d'arbusts de la família Oleaceae, amb unes 200 espècies del vell continent. La seva implantació es dòna a Europa, Àsia, Àfrica i arxipelegs del Pacífic, sempre limitades a regions amb climes càlids.

L'espècie Jasminum officinale és autòctona als Països Catalans i ls seves varietats es conreen i s'utilitzen en perfumeria i jardineria.

El gessamí és una planta perenne i enfiladissa de fins a 4 metres de longitud de flors blanques acampanulades i molt fragrants. També pot adquirir formes arbustives i de matorral. Les seves fulles són ovalades a vegades amb la punta molt allargada i de color verd molt intens. La bellesa de les seves flors fa que sigui molt utilitzada en jardineria, alhora que el seu perfum és utilitzat per a fer colònies. Les flors poden ser solitàries o organitzades en rams, de color blanc, groc, rosa o roig. Les que són de colors tenen una forma semblant a una estrella, amb pètals més o menys arrodonits i amb un número que varia de 4 a 9.


No hay comentarios: