jueves, 26 de febrero de 2009

Un blog, en síntesi


Un bloc, en essència, no és més que una mena de diari en línia, en el qual els articles o “posts” (com se’ls anomena en aquest entorn) s’ordenen de forma cronològica inversa, és a dir, els més recents són els primers que veiem, i quant més profunditzem en el bloc i més enrere ens remuntem, veurem posts més antics.
Això, en principi, és contrari al què dicta la lògica. Acostumats al format d’un llibre, esperem sempre veure i llegir en primer lloc allò que ha estat escrit amb més antiguitat, però és que el format de les pàgines web d’Internet ens ho ha canviat tot, incloent els conceptes, usos i costums. No debades, ens és molt més còmode (i per això es fa així) que en entrar en un lloc web veiem en primer lloc les darreres actualitzacions, els continguts més moderns, ja que així només d’entrada ens assabentem de les darreres novetats enlloc d’haver d’anar-les a buscar com passaria en un diari escrit de format tradicional.
Els blocs han gaudit i gaudeixen d’un gran èxit, fins a tal punt que la seva fórmula s’ha barrejat amb les eines d’edició de les publicacions online tradicionals com ara els principals diaris i mitjans de comunicació fins a diluir-se en certa mesura. Actualment, grans “monstres” de la comunicació empren als seus llocs web el format dels blocs i moltes de les seves eines de publicació, potenciant fins i tot la creació de blocs temàtics i per als seus redactors com a complement dels seus continguts tradicionals.
Guillem Alsina González

No hay comentarios: